Optica Sportiva Echipament Militar Aparatura Medicala Lentile de Ochelari Optica Libera Cercetare Dezvlotare Cercetare

Limba / Language:

romana english

IOR

Domenii de Competenta

Departamentul de Cercetare-Dezvoltare-Strategie are ca obiectiv principal, intarirea capacitatii de inovare a IOR SA in scopul cresterii competitivitatii produselor pe care aceasta le ofera pietei externe si interne. Daca pana in anul 1989 IOR era lider national recunoscut si unic in domeniul realizarii de produse optice pentru piata interna si chiar si cea externa dupa anul 1990 datorita desfintarii sectorului propriu de cercetare si nefinantarii activitatilor de inovare dominanta in piata a scazut dramatic si aceasta nu datorita faptului ca nu exista cerere pe piata ci datorita faptului ca produsele raman zilnic in urma, prin progresul extrem de rapid in domeniul eloctronoopticii. Recunoscand importanta cercetarii stiintifice IOR SA in cursul anului 2007 si-a reconstituit compartimentul de cercetare-dezvoltare, a incheiat un parteneriat strategic cu entitati de Cercetare din Universitatea Politehnica Bucuresti , Centrul de Cercetari pentru Optoelectronica (UPB-CCO) si Centrul de Electronica Tehnologica si Tehnici de Interconectare (UPB – CETTI) si-a intarit formatiunea cu cercetatori cu mare experienta in domeniu dar si cu tineri entuziasti si doritori sa creeze produse noi.

Activitatea Departamentului este canalizata pe urmatoarele directii principale:

Dece este nevoie de CERCETARE-DEZVOLTARE ?

Datorita aparitiei noilor cerinte ale pietei (civile si militare), s-a impus necesitatea unor modificari structurale si conceptuale ale produselor din portofoliul curent de fabricatie, precum si adoptarea unor noi solutii constructive, care vor determina o infuzie masiva a optoelectronicii in structura constructiva a majoritatii sistemelor si subsistemelor clasice destinate observarii, recunoasterii si achizitiilor de date.

Astfel, observarea statica punctuala in diverse domenii, nu mai este satisfacatoare, aparand necesitatea stocarii anumitor informatii video, precum si transmiterea la distanta a acestora in vederea completarii unor scenarii de ansamblu, cerinte imperios solicitate de piata civila si mai ales de cea militara.

Sintetizind cele mentionate, putem afirma cu certitudine ca a aparut necesitatea adaptarii urgente la noile cerinte impuse de piata pentru sistemele de achizitie de date, in care sistemele modulare de senzori optoelectronici joaca un rol foarte important. Ca elemente de detectie in contact direct cu conditiile din teren, senzorii optoelectronici au un rol determinant in acuratetea datelor preluate, fidelitatea preluarii unor informatii video fiind de multe ori determinanta in luarea unor decizii importante. Urmare a enuntarii si aplicarii efective a acestui concept, marea majoritate a produselor din portofoliul ”IOR” S.A. vor fi supuse unui proces de modernizare in vederea adaptarii la noile cerinte ale pietei. Industria optronicii este un segment important al tehnologiilor moderne cu aplicatii multiple in toate sectoarele de activitate. Noile produse si tehnologii rezultate din acest proiect tintesc atat piata externa, unde IOR S.A. se mentine inca cu oferte majore, atat la export (peste 60% din capacitati lucreaza pentru export –firme din UE si SUA) cat si pentru piata interna in toate segmentele sale - aparare si securitate, paza si protectie, economia nationala, invatamant, vanatoare si altele.

De asemenea avand in vedere experienta, dotarile, personalul calificat si cerintele pietei actuale si viitoare IOR S.A.a inceput abordarea unui domeniu cu o dezvoltare exploziva in prezent cel al robotilor utilizati pentru diverse misiuni:culegere de informatii, transport de incarcaturi periculoarse si chiar a robotilor casnici pe masura castigarii experientei si a satisfacerii cerintelor pietei romanesti.